mleko acidofilne
fot. pexels.com

Mleko acidofilne to preparat, który jest wzbogacony w Lactobacillus acidophilus lub inne przyjazne organizmowi ludzkiemu kultury bakterii. Doskonale sprawdza się jako zastępstwo dla mleka tradycyjnego, a także zawiera niską ilość tłuszczu i dłużej zachowuje świeżość. Sprawdź, co jeszcze musisz wiedzieć o mleku acidofilnym!

Zobacz też: https://www.uroda.info.pl/mleko-acidofilne-najwazniejsze-informacje-i-wlasciwosci/

Mleko acidofilne

Nazywane jest inaczej fermentowanym kefirem. Jest wzbogacone w kultury bakterii, które posiadają korzystne działanie dla naszego organizmu. Posiada ono konsystencję maślanki, a także powstaje w sposób identyczny jak jogurt, lecz jest bardziej płynne oraz zdatne do picia.

Mleko acidofilne może spokojnie stanowić alternatywę dla mleka tradycyjnego, a także pozostaje dłużej świeże. Ma ono mnóstwo korzyści zdrowotnych.

W Polsce nie jest to zbyt popularny produkt. Można je kupić wyłącznie za pośrednictwem specjalistycznych sklepów ze zdrową żywnością. Można je również z robić samodzielnie w domu. Proces tworzenia mleka acidofilnego jest całkiem prosty, wystarczy posiadać odpowiednie kultury bakterii. Proces fermentacji nie powinien trwać zbyt długo, ponieważ zamiast mleka powstanie nam jogurt. A prawidłowy stan mleka acidofilnego jest płynny.

Jakie ma korzyści?

Obecnie wiele badań potwierdza korzystne oddziaływanie mleka acidofilnego na nasz organizm. Jest ono skutecznym rozwiązaniem w walce z dziecięcą biegunką, która wywołana jest rotawirusem, a także sprawdza się również w leczeniu innych form biegunki, a także kolki, zakażenia pochwy oraz przy zespole jelita drażliwego.

Dodatkowo, jest ono, skutecznym środkiem zapobiegającym, a także kontrolującym wszelkie infekcje jelitowe. Poleca się je również osobom, które mają problemy z trawieniem laktozy, gdyż poprawia ono ten proces.

Mleko acidofilne ma również właściwości przeciwnowotworowe oraz wspomaga kontrolę poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo jest sprawdzane przez instytuty badawcze pod kątem zapobiegania alergii, ze względu na zawartość bakterii acidophilus, które niwelują przykre dolegliwości alergiczne w jelitach.

Przeczytaj też: https://www.wedrowcy.pl/spadek-cukru-w-krwi-co-to-oznacza/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here